Site menu:

 

december 2005
M D W D V Z Z
« Nov   Jan »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Archieven

Categorie

Links:

Recent Comments

Site search

Meta

Archive for december, 2005

Van -20 naar +2 in 10 uur

Het warmfront is zonder noemenswaardige slag of stoot gepasseerd. Gisteravond deelde ik nog mee dat ik zonder muts onder de sterren simpelweg bevroor, vanochtend lag er een miezerige 5 cm verse sneeuw (altijd mooi!), en was de temperatuur al als een gek aan het stijgen. Vanmiddag waren de straten sinds ik hier ben (17 dec) voor het eerst opgedooid en was het asfalt te zien. Maar wat een gekke weerkaart! Bekijk deze actuele sattelietfoto van www.weeronline.nl eens. Wat een soep! Engeland en Spanje zijn vaag te herkennen.

Wat een soep!!

Volgens de Alpenweersvoorspelling van dezelfde site gaat er de komende twee dagen nu wel veel sneeuw vallen. Het wordt in twee pushes weer kouder en met name de noordkant van de Alpen wordt getroffen. We gaan het meemaken. Maandag moet ik bij de way met de auto naar Salzburg heen en weer. Daar beneden mag het regenen wat mij betreft. Wie trouwens het actuele weer hier in Koenigsleiten goed wil volgen, die beveel ik van harte de site van de lokale VVV aan. De zeer leuk geschreven dagelijkse weersvoorspelling op die site print ik elke ochtend uit ter lering ende vermaeck van onze gasten.

I’ll keep you posted about the upcoming snows!
Hajo (by the way ik ben jarig vandaag)

Weer bizar weer

Hier in Oostenrijk is het arctisch koud. Holland is weer eens wit, maar zoals gewoonlijk schuift er eerst ijzel en dan dooi overheen. De hele dag was het hier kraakhelder en ook toen de sterren begonnen te schitteren was er nog geen wolkje aan de lucht. Het warmfront moet dus nog heel ver weg zijn. In de Franse Alpen schijnt het al te sneeuwen. De verwachtingen zijn dat het zaterdagmiddag in Oostenrijk gaat sneeuwen en dat er 20-40 centimer gaat vallen. Dat is mooi. Ook mooi is dat het flink minder koud zal zijn. Whatever happens: alle pistes liggen er subliem bij.

Laatst na mijn werk om half zes met toerski’s mijn eerste uphill piste skiing ervaring gehad. In het pikkedonker en boven rondom het bergstation van de lift mist. Mijnwerkerslampje bij me. Vellen af en skien maar. Subliem.
Hajo

WeerOnline

Voor wie het nog niet wist: een van de beste weersites is www.weeronline.nl. Hier vind je 3-daagse en 6-daagse weersvoorspellingen helemaal voor nop. En talloze actuele achtergrondartikeltjes. Deze dagen draait het natuurlijk weer allemaal om de wel-of-niet-witte-kerst. Wat een ophef zou ik zeggen! Een witte kerst is er altijd, maar meestal niet bij ons in Holland. Bij aardrijkskunde leerden we al: we leven in een gematigd zeeklimaat. En als het al eens sneeuwt is het meestal een warmfront dat de kou uit het oosten verdijft, zodat het na 10 - 15 cm sneeuw alweer begint te regenen. Maar elk jaar zijn er weer uitzonderingen en komen er toch sneeuwbuien uit het noorden of uit het oosten en hebben we een paar dagen sneeuw. Voor een witte kerst moeten we het hebben van het hooggebergte, het hoge noorden of de gebieden met een echt landklimaat. Dus ruim baan voor een hoera-stemming: het is weer een witte kerst… in Helsinki, in Moskou, in Toronto, in Novosibirsk, in Erzurum en dichterbij ook gewoon in het Sauerland en in de Alpen. En het meest dichtbij nog in de prachtige overdekte sneeuwhallen die ons land rijk is. Dus op naar Landgraaf voor die fraaie witte kerst!

Eerste zelfstandige vlucht

Vandaag heb ik in perfecte weersomstandigheden mijn eerste helemaal zelfstandige paraglidingvlucht gemaakt. Ik had eigenlijk met skies moeten starten, want overal ligt een meter poeder. Dit resulteerde ook in twee buiklandigen bij de eerste twee starts… en een hels karwei om door de poeder mezelf en het hele zaakje weer boven te krijgen. Na enig gepeins vond ik een soort laatste en enige optie om zonder skies weg te komen. Gelukkig is het nog niet druk in het skigebied en kon ik een flink stuk piste benutten. Ik wilde over een steil schoongeblazen stuk berg wegvliegen na eerst over een pisteweg mijn scherm te hebben opgetrokken. En het lukte perfect en zeer spectaculair voor de drie Hollanders die stonden te apegapen. Landing ook perfect op de burgemeestersweide.
Hajo

Een snowboardfan in de voortuin!

Een echte snowboard fan, in de voortuin!

This is Jordy himself!

We’ve gotten dumped on!

’s Ochtens nog getelemarkt in Saalbach, waar de sneeuw langzaam in natte sneeuw en regen overging. Toen met de bus naar Zell am See en van daar naar Krimml. Daar vier grote vuurpijlen op de kop getikt voor oud en nieuw en met Herman Schoeppl, de lokale taxichauffeur in het donker omhoog richting Koenigsleiten. Herman vertelde dat hij in de zomer MTB-groepen het dal van de Krimmler waterval inrijdt. Onthouden dus. Kort boven Krimml was de regen alweer stevige sneeuwval geworden. En tja, het gezellige weerzien met het superteam, stond de 48 uur daarna geheel in het teken van een ongelofelijk pak sneeuw. Ook al heb je het al tig keer eerder meegemaakt, het blijft kicken. Genoeg geluld: hier dan maar de foto’s.

Yes, I’m flying!!

Scherm optrekken

Rennen

En vliegen maar!

Alles gaat weer eens netjes volgens planning. Maandag door Jasper naar Mittersill gebracht, waar een half uur later het boemeltreintje naar Zell am See vertrok. Helemaal Bob Ross, echt een droom in zo’n treintje hopelijk wordt het ding ook weer westelijk van Mittersill in ere hersteld (na de overstromingen van afgelopen zomer). Mijn kennissen uit het Glemmtal waren toevallig in Zell am See, zodat ik een lift kreeg naar het door mij zo geliefde dal. Hans, mijn vliegleraar, trof ik in de onvermijdelijke schirmbar. We spraken af voor vanochtend 10 uur. Omdat de toppen in de mist staken besloten we naar Piesendorf te rijden. Hans heeft daar echt een te gekke oefenhelling met 300 hoogtemeters naar de landingsplaats. En dat is maar 20 kilometer van Gasthof Batzinger dus wie weet wat we daar nog met Dynamic reisleiders/gasten kunnen doen. Enfin. Ik heb het korte vluchtje 3 keer gemaakt vandaag en dat was precies wat ik nodig had. Heb het gebeuren weer in de vingers en voel me klaar voor de echte hoogtevluchten. Hopelijk morgen hier in het dal, maar als het weer tegenvalt zal ik in Koenigsleiten zonder Hans verder moeten experimenteren.
Hajo

PS De dag erna zijn we weer naar Piesendorf gereden en heb ik nog twee fraaie starts en landingen gemaakt. De dag erna kreeg ik mijn Grundschulungs-brevet en kocht ik de uitrusting die je op de foto’s ziet!!

Gasthof Batzinger ingewijd

Een bus vol Hollanders vertrekt op 9 december naar Oostenrijk om het nieuwe gasthof van Dynamic-Holland in te wijden. Een schaar, een gouden lint en een paar dozijn balonnen fleuren onze aankomst op. De weergoden lijken ons welgezind. De sneeuw uit november was netjes blijven liggen en in het weekeinde van de inwijding, schijnt de zon volop. Jules heeft zich helemaal geinstalleerd in de keuken en zet ons prima maaltijden voor.

Nesjla is hitting it off!

Zaterdag had ik het genoegen om Nesjla van kantoor een paar dingetjes bij te mogen brengen. Ze maakte grote vorderingen, maar kampte aan het eind met vermoeidheid en een stukje hoogtevrees. Ik zal snel nog even een sterfoto van haar posten zodat ze lekker veel zin houdt om later dit seizoen weer de latten weer onder te binden. Zondag skiede ik met de beste Dynamic skiers mee. Jasper gooide hoge ogen met een onnavolgbaar strakke gecarvde kurzschwung. Koen liet in de poedersneeuw zien over soepele heupen te beschikken. Aan het einde van de middag ging ik alleen verder. Voor het eerst dook ik de powder in met vette trance muziek uit mijn mp3 speler (Sansa van SanDisk - erg cool). Wahnsinn!! Om drie uur zat ik met een Oostenrijkse cappucino (met slagroom dus) voor de grote glazen facade van het ‘grand cafe’ in het futuristische dalstation in Hollersbach heerlijk na te genieten. ’s Avonds was het weer zo gezellig alsof ik al die mensen - Rens, Ton, Jasper, Geertje, Mieke, Astrid en noem maar op, al jaren ken. Geertje en ik bleken allebei van toepen te houden, dus dat kan nog leuk worden.
Hajo

Europa een Canadees klimaat?

Lees het artikel op kennislink

Vorige week heeft een Britse onderzoeker, Harry Bryden van het National Oceanography Centre in Southampton, de knuppel in het hoenderhok gegooid door als eerste een meetreeks te presenteren die erop wijst dat de warme golfstroom in zwakte afneemt. Op internet zijn alle discussies te vinden die dit teweeg heeft gebracht. Sommigen beweren dat zelfs wanneer het water bij Groenland en IJsland veel zoeter wordt, dat de wind op de Atlantische Oceaan de stroming dan gewoon op gang zal houden. Toch zijn er historisch diverse momenten geweest waarop de stroming tot stilstand kwam en er een mini-ijstijd volgde. Ik heb me als kind altijd groen en geel geërgerd aan die golfstroom omdat die ons van die mooie Finse of Canadese winters berooft. Wat mij betreft mag ie stoppen, maar ik hoop dan wel dat we nog van die warme recordzomers houden!
Hajo