Site menu:

 

mei 2015
M D W D V Z Z
« Aug    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Archieven

Categorie

Links:

Recent Comments

Site search

Meta

Archive for 'Oostenrijk'

Sneeuwruimen big style!

Ik zit in Salzburg in een internetcafe en stap zo op de trein naar Amsterdam. 4 maanden Oostenrijk zitten er op, maar ik zal in juli en augustus weer hier zijn. Is de sneeuw al weg? Bijna overal, maar niet overal! Kijk eens op de site van de Großglockner Hochalpenstraße. Die gaat op 29 april weer open en je ziet prachtige foto’s van de sneeuwruimaktiviteiten.
Hajo

Afgelopen

Het seizoen in Königsleiten zit er nu echt op. Voor het eerst sinds maanden heeft het hier nu ook geregend en de sneeuw in het dorp is hard aan het verdwijnen. Morgen ga ik nog een afscheidsrondje skiën om dan via Zell am See, Werfenweng en Salzburg aanstaande zondag naar Holland terug te keren. Vorige week sloot ik in Hinterglemm succesvol mijn gevorderde cursus paragliden af. In het hotel waar ik mijn vorige bericht schreef, presteerde ik het om tijdens het internetten een diepe snee in mijn pink op te lopen, die in het ziekenhuis met 12 hechtingen is opgelapt. Echt extreme dat internetten.

Begin mei zal ik nog een foto van mijn zoontje posten, van zijn verjaardagsfeestje in Snowplanet. Daarna zal het hier stil worden tot ik in de herfst weer volop aan het schrijven sla. Hou komende zomer liever www.bikegids.nl in de gaten.

En tja, blijf ook nog even www.sneeuwhoogte.nl volgen, want hun top 10 blijft nog even ongelofelijk. Wat te denken van 282 inch sneeuw op de toppen van het Californische Alpine Meadows??? Dat is toch compleet gestoord? Als jullie nu volop deze site blijven bezoeken, kan ik in de toekomst met de reclame-opbrengsten van sneeuwrecord naar sneeuwrecord reizen!

So long ;-)
Hajo

Natte sneeuw

Ik ben qua woonplaats even 600m gedaald. Was vandaag met hardlopen goed te merken en dat belooft wat voor straks in Nederland. Hier in Hinterglemm valt sinds gisternacht natte sneeuw die in het dorp net zo’n beetje blijft liggen. ‘Thuis’ in Königsleiten is natuurlijk weer vet droge poeder gevallen. Wij zitten hier toch binnen paragliding-theorie te doen en dus ik mis het niet echt. Heerlijk a la carte eten hier in de Glemmtalerhof trouwens waar ik nu zit te internetten. Ik slaap om de hoek in Haus Mayerhofer in de 1-p kamer waar voormalig skikampioen Hans Enn is groot geworden.
Hajo

PS Blijf www.weeronline.nl checken voor het Alpenweer, de overstromingen in Duitsland en ander spectaculair mondiaal weernieuws

Blauwthermiek!

Misschien vragen jullie je af, waar ik me sinds mijn spectaculaire val in de lokale reuzenslalom mee onledig heb gehouden. Wel ik sta op het punt te vertrekken naar Hinterglemm waar ik vijf dagen op cursus ga voor mijn SoPi-schein. En dus moest ik er nog evenaan trekken om in de buurt van 40 volbrachte vluchten te komen. Met drie vluchten eergisteren en drie gisteren is dat aardig gelukt. Voor het eerst en meteen meerdere keren ben ik naar Gerlos gevlogen Mijn laatste vlucht gisteren voel ik bijna 24 uur later nog steeds in mijn maagstreek. Het was mijn allereerste waarbij het echt lukt om boven te blijven en van lager gelegen punten weer terug omhoog te vliegen naar een plek waar ik eerder al was. Het was pure ‘blauthermik’, zoals ze hier zeggen. Geen wolkje aan de lucht en toch hele krachtige stijgwinden. Hoe dat werkt thermiek? Heel simpel: net als een lavalamp.

Zo werkt thermiek!

Ik hou jullie op de hoogte van mijn vorderingen enne… met twee voetjes op de grond is ook wel zo fijn.

Hajo

PS Het heeft tropisch gedooid de laatste dagen, maar voor vanacht is opnieuw enkele decimeters verse sneeuw voorspeld tot op 1000 meter!

Spectaculaire valpartij

Op zondag 2 april vond op een steenworp afstand van ons Edelweisshaus de seizoensafsluitende reuzenslalom plaats, waarin iedereen zich kon meten met Rainer Schönfelder - Schöni. Topfavoriet voor de tweede tijd was de lokale clubkampioen en FIS-skier Alexander Breuer. Hij maakte zijn favorietenrol waar met een beperkt verlies van 0,7 seconde op de toptijd van Schöni. Speciaal voor dit erg leuke event waren Lody Pieters, die hier op de kop af 25 jaar geleden Nederlands kampioen werd, en François Verhoeven, mede-eigenaar van het veelzijdige outdoorbedrijf Rocca, respectievelijk vanuit Holland en Limburg naar Königsleiten gereisd. Verrassend genoeg stonden er nog twee jonge Hollandse blondines in snelle skipakken aan de start. Het bleek te gaan om de dochter van de familie Sillevis, die in Werfenweng het Gasthof Sonneck drijven, en om Femma Sijtsma die in Hollersbach haar vrije schilderkunst combineert met haar uit de hand gelopen skihobby. De technische man van het team van Schöni had er - met behulp van de locals en een paar emmers kunstmest - ondanks de zware dooi een prachtige baan van gemaakt die om half drie ’s middags nog perfect te skiën was. Het vierde poortje zag er verraderlijk uit en het was dan ook imposant om te zien hoe superstrak Schöni na zijn kikkerachtig-veerkrachtige start zijn ski’s door die bocht liet lopen.

Verrukkelijk!

Mijn eigen race op een geleend paar Völkl Racetiger GS Racing - geweldige ski! - kan ik in twee woorden omschrijven als een ‘prachtige flow’, waar ik bij het lokale clubkampioenschap een paar weken eerder nog naar op zoek was. Net toen ik dacht “he he geschafft!” stuurde ik met te veel ‘innenlage’ en veel te weinig ’ski-chi’ de laatste bocht in en belandde ik bij het poortje op mijn heup. Ik veerde soepeltjes weer op en had met een halve seconde verlies kunnen finishen, ware het niet dat de binding van mijn buitenste ski los had gelaten (in de lokale sportzaak had ik nog zo gezegd dat een binding met max 12 te zwak is voor zo’n wedstrijd).

Het publiek wil ook wat!

Nu gleed ik totaal verbaasd een paar meter door op alleen mijn binnenste ski. De combinatie van mijn verbazing en de papsneeuw onderaan maakten dat ik mezelf de lucht in katapulteerde om via een geïmproviseerde gestrekte salto op de sneeuw te kwakken. Gefrustreerd rende ik vijftien meter richting finish om vervolgens mijn linker ski aan te trekken die daar voor m’n neus lag. Met een kleine monoskidemonstratie gleed ik door de finish. Sigi, de wedstrijdleider, eerde me door mijn langzaamste - reglementaire - dagtijd nog op de uitslagenlijst te zetten - en nodigde me bij de afterparty serieus uit om lid te worden van de SC Wald - waar ik best wel lol in heb. Helaas kwam Lody met startnummer 28 twee poortjes eerder eveneens ten val, maar hij had dit keer duidelijk niet de flow die hij in januari nog wel had toen hij tot grote verbazing van alle Zwitsers de reuzenslalom van het Inferno Rennen in Mürren op zijn naam schreef (zie uitslag). Zo werd uiteindelijk de underdog François de beste Nederlandse kerel (fraaie race voor een allereerste reuzenslalom), terwijl het in tweevoud aangetreden vrouwelijk schoon de Nederlandse eer redde met twee zeer acceptabele tijden.

De hele wedstrijd dag al had ik naar de lucht zitten turen, want het was de mooiste meest thermische vliegdag sinds ik hier ben. Dus toog ik om half vier nog naar de Königsleitenspitze. Ik zag mezelf al onder die hele wolkenketen hangen aan de wolkenbasis op 3000 meter, maar na twee mislukte starts (NW wind erg lastig om weg te komen hier) vloog ik - driemaal is scheepsrecht - precies tussen twee thermiekbubbels - en dus als een baksteen - richting feesttent waar ik al tien minuten later landde om eindelijk mijn biertje te pakken.

Dit was echt een fucking enerverende dag!
Hajo

Nog 10 centimeter

De sneeuwhoogte in Bad Aussee is nog ietsje opgeklommen naar 5 meter 90. Om de zes meter te halen moet het weer nog een keer omslaan. Voorlopig is het tamelijk rustig en is er geen significante sneeuwval voorspeld. Wat mij betreft prima want a.s. zondag kan dan eindelijk de Vereinsmeisterschaft van de lokale skiclub doorgang vinden. Ik doe mee in de gastencategorie, d.w.z. voor niet-licentiehouders. Ik zal de resultaten melden. Heb van een ski-afdaling met mijn paraglidingrugzak en licht verrekt spiertje in mijn rechter bovenbeen overgehouden. Doe het dus even rustig aan. Ga ervan uit dat het zondag weer OK is.

Hoe het er hier in Koenigsleiten momenteel uitziet? Kijk maar op deze foto…

Lijkt wel hartje winter, maar is op 15 maart!

Groetjes,
Hajo

PS Beste lezers een paar meer reacties op mijn stukjes zijn van harte welkom!

Oeps.. 5 meter al lang gehaald door Bad Aussee!

Gisteren schreef ik nog dat de 5 meter sneeuw binnen handbereik zijn. Vandaag ontdek ik tot mijn schrik dat het Oostenrijkse Bad Aussee in het wonderschone Ausseerland (een deel van het paradijslijke Salzkammergut in haar leuke skigebiedje rondom de Loser (1838 m) op de toppen 5 m 80 cm, jawel VIJF METER EN TACHTIG CENTIMETER, sneeuw heeft liggen.

Wat een lieflijk plaatje

Ik ontdekte dit record op www.sneeuwhoogte.nl. Zie hier de top 10 van deze nuttige site. Dit record heb ik op diverse andere plaatsen bevestigd gezien, bijvoorbeeld op www.tiscover.at.

Kortom als het nog even bijsneeuwt, hebben we straks een volslagen onbekend skigebiedje met 6 meter sneeuw op de top en in het dal op nog geen 800 meter altijd nog 2,5 meter. Zullen we nu dan echt definitief ophouden met dat gebral dat we per se naar Val Thorens moeten?
Hajo

Op naar de vijf meter! en een Dutch Bloggie

Helaas heeft sneeuwlog geen Dutch Bloggie gewonnen bijvoorbeeld voor de sneeuwzekerste weblog. Jammer! Volgend jaar beter.

Ondertussen sneeuwt het gewoon heftig door hier in Koenigsleiten. Het locale weerbericht had als kop “Erneut Wintereinbruch”. Voor de tigste keer is hier de winter opnieuw begonnen en telkens gebeurt dit, als net even eerder subtropisch weer is voorspeld. Zit hier een weergod de meteorologen te fucken?

Als we de sneeuwhoogte top 50 volgen, dan zien we dat de 500 cm sneeuw voor verscheidene skigebieden binnen handbereik liggen. Let’s go for it.

Op lawinegebied valt het relatief gezien nog mee. In Stiermarken vonden op 8 maart twee mensen de dood (lees meer…). Beetje luguber is wel het dodelijke lawine-ongeluk in Saint-Sauveur-sur-Tinée in de Alpes Maritimes. Dit ongeluk gebeurde namelijk tijdens een oefening van een evacuatie van een skilift. Het gerucht gaat dat de reddingshelicopter 25 dodelijke minuten te laat arriveerde omdat Chirac net toevallig in Cannes op bezoek was (lees meer…). Mijn bron is de fraaie site www.pistehors.com, waarover ik eerder al berichtte.
Hajo

PS Morgen doe ik mee aan de reuzenslalom van de locale skiclub hier!

Timmie!

Wat een held!

Dit weblog heeft niet de intentie een vrijplaats voor familiekiekjes te worden, maar voor deze foto van mijn eigen zoontje maak ik een uitzondering. Hij heeft vijf dagen vol pret met me geskied en kon op de laatste dag (vandaag) zomaar ineens de Burgemeestersweide van Koenigsleiten helemaal zonder hulp omlaag skien. Wat een knappie van pappi!
Hajo

Wachten op wat komen gaat

Terwijl Nederland er in deze snikhete broeikastijden weer eens mooi winters bij ligt, wachten wij hier in Oostenrijk op wat komen gaat. Zuid-Duitsland verwacht 30 cm nieuwe sneeuw. Toch maar weer op het Alpenweerbericht van weeronline vertrouwen. Het voorjaar blijft blijkbaar nog op flinke afstand. En met die windstoten kan ik het vliegen wel op mijn buik en mijn aardig herstelde schouder schrijven.
Hajo