Site menu:

 

februari 2006
M D W D V Z Z
« Jan   Mrt »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728  

Archieven

Categorie

Links:

Recent Comments

Site search

Meta

Archive for februari, 2006

Bezoekersrecord!

Dankzij een herhaalde mailing van mijn goede vriend Lex van Buuren van Skate-a-Round, breek ik de laatste dagen het ene na het andere bezoekersrecord met mijn weblog. Hoop dat er werkelijk een onafhankelijk lezerspubliek aan het ontstaan is, dat het de moeite vindt om tijdens de drukke werkdag even weg te dromen naar het begrip “sneeuw” en alle passie en wetenswaardigheden daaromtrent.

Vandaag heb ik niet zoveel te melden, misschien wel omdat ik super aan het genieten ben van een bezoekje van mijn zoontje Tim. Wat ik jullie niet wil onthouden, is de volgende interessante locale weersvoorspelling. Lees zeker ook de laatste twee zinnen van de voorspelling. Caraibische lucht is onderweg hierheen! Zou ik dan met mijn grotendeels herstelde schouder volgende week echt voor het eerst thermiek gaan vliegen?

Keep you posted.
Hajo

Olympische fotogalerij

sharp!

Natuurlijk moeten we hier even stilstaan bij de fantastische Olympische Spelen van Turijn. Hoop toch echt dat alle gekken en fanatici van deze wereld langzaam gaan zien dat sport echt verbroedert en de beste uitlaatklep is voor agressie en ambitie. Het moet me even van het hart dat de website van Bob de Jong echt NIET kan. Kunnen alle zogenaamde “webmasters” die in werkelijkheid HTML-klungelaars zijn niet eens ophoepelen van ons mooie world wide web? En de gitaarwinkel www.bobdejong.nl wens ik van ganser harte veel extra sales toe deze dagen.

De website van Torino2006 is een schoolvoorbeeld van hoe een site er wel uit hoort te zien. Ik link bij deze even door naar de prachtige fotogalerij. Veel kijkplezier (laat de baas deze maandag ochtend nog maar ff wachten).
Hajo

Sneeuwrecords

Gisteren kwam ik voor het eerst op www.wintersporters.nl. Deze site heeft een hele overzichtelijke wereldwijde sneeuwhoogte top50.


Leuk he!

Op die site las ik ook dat het Oostenrijkse Damüls met gemiddeld 930 cm per seizoen het sneeuwrijkste dorp ter wereld is (definitie dorp = meer dan 350 inwoners). Een journalist die net terug is van een expeditie naar het koudste dorp ter wereld (in Siberie natuurlijk), is een website gestart met allerlei extreme weerrecords. Surf snel naar de fraaie lijst met records.

Chamonix meldt 280 cm en een kijkje in Rax

Zoals verwacht was, hebben de hoger gelegen skigebieden in Frankrijk hun al te ruime sneeuwachterstand op Oostenrijk weggepoetst. Chamonix spant de kroon met een melding van 280 cm sneeuw op 3000 meter (hoog lawinegevaar).

Inmiddels ben ik een sneeuwspotter geworden: het is te gek om op de wintersportpagina’s van www.weeronline.nl op zoek te gaan naar onbekende skigebiedjes met een enorme bak sneeuw. Op de Oostenrijkse sneeuwkaart viel m’n oog vandaag op Rax. Hoe komen daar zo vlakbij Wenen 233 cm bij elkaar? Google leert me dat het inderdaad een huistoerberg van Wenen is met als hoogste punt de Heukuppe (2007 m). Prompt vond ik ook een mooie serie foto’s (bij weinig sneeuw) en een korte beschrijving van deze toer.

Check it out!

Is aanlokkelijk niet? Combi met weekeindje Wenen? Mijn idee van creatieve wintersport.
Hajo

PS Vandaag m’n eerste avondtoertje weer gemaakt. Schouder goed doorstaan. Volgende week weer ready to fly!

Dodelijke lawines in de Franse Alpen

Hier in Oostenrijk heb ik tot op heden wel vreselijke verhalen gehoord, zoals een jongetje van 9 dat omkwam bij een daklawine voor zijn ouderlijk huis, maar is nog amper sprake geweest van echte off piste killerlawines. Dit keer is het in Frankrijk wel troef - zoals we helaas na iedere grote sneeuwval een beetje kunnen verwachten. De Telegraaf meldt de dood van een Nederlandse skister. Lees het sumiere artikeltje.
Hajo

Valdesqui…

We blijven maar wat zappen op de sneeuwhoogtepagina’s van weeronline. En zo valt ons oog op een piepklein skigebiedje vlakbij Madrid. Het heet Valdesqui en is die naam nu een oude gebiedsaanduiding of een moderne marketingtruc? Idee: laten we in Nederland een skihal bouwen en hem “daldeski” noemen!

I love kleine skigebiedjes!

In ieder geval is dit volstrekt onbekende skigebiedje deze winter goed voor meer dan 2 meter sneeuw (zie de Spaanse pagina van weeronline) . Maar of we erheen moeten? Lees deze review eens op
http://www.snow-forecast.com
:

===
Antonio Preckler from SPAIN writes:

Really expensive (32 euros one day), and crowed (sometimes yow must spend hours in a queue. Almost without any service (cafeteria, w.c. etc.)

January 22, 2006 - 10:26 PM
===

Misschien moeten die marketingmensen hier eens over na denken?

Gisteravond sneeuwde het bij ons een uur lang ongelofelijk hard. Goed voor 15 cm, een aanrijding en een volgepakte bus die afgesleept moest worden. Nu dooit het zoals voorspeld en wachten we tot de rust in de atmosfeer weerkeert en het voorjaar zijn intrede doet. Mijn schouder is bijna weer OK, dus ik ben klaar voor de thermiek!
Hajo

Zuidzijde

Volgens weeronline gaat nu eindelijk de west- en zuidzijde van de Alpen meer sneeuw krijgen dan wij hier in Oostenrijk. Komt er misschien eindelijk een einde aan de vreemde situatie dat er in laaggelegen en volslagen onbekende skiplaatsjes zoals Hochficht in Oberoesterreich meer sneeuw ligt dan in Val Thorens.

Wij hebben de ergste sneeuwmassa’s van het dak verwijderd evenals een gletjserachtig tonnenzwaar ijsblok dat voorbij de dakgoot uitstak. Het levensgevaar voor argeloze wandelaars is daarmee wel geweken.

Gisteravond nog een gek avontuur: 6 vrienden van Geertje, de huisleidster hier, waren in de mist per ongeluk off piste geraakt (echt waar)… en werden zich rond 4 uur bewust van het feit dat ze niet zo maar terug in de bewoonde wereld zouden raken. Om 7 uur alarmeerden wij hier de bergredding. Dankzij mobiel contact wisten die stoere kerels de groep uiteindelijk om half een ’s nachts te vinden. Pas om drie uur waren ze terug aan een asfaltweg. Daar werden ze opgewacht door lokale televisie! Dankzij de recente warme temperaturen waren ze niet onderkoeld en was hun stemming opperbest. Knap hoor!
Hajo

Warme lucht van de Atlantische Oceaan

Het weerbericht van Wald-Königsleiten merkte gisteren terecht op dat voor het eerst sinds 19 november 2005 warme lucht van de Atlantische Oceaan erin slaagt om de winter uit de Alpen te verdrijven. Dat wil zeggen: de kou, want de meters sneeuw hier blijven nog wel even liggen. Hier op 1600 meter gaat het in het weekeinde al weer licht vriezen en dus ook sneeuwen. De dalen kunnen echter voor het eerst sinds medio november regen verwachten. Het oude Griekse gezegde ‘panta rei’ is weer eens van toepassing: niets blijft hetzelfde.
Hajo

PS Morgen bericht ik hoe onze sneeuwruimoperatie op het dak is verlopen!

Gletsjers rukken op in Europa!

Er ligt op diverse plaatsen in Europa nu zo veel sneeuw dat je als grap zou kunnen poneren dat de volgende ijstijd is aangebroken en dat de gletsjers spoedig weer zullen aanleunen tegen de Utrechtse Heuvelrug. In een Oostenrijkse krant las ik dat dit overoptimisch is: juist op de Alpenhauptkamm waar de grote gletjsers zich (nog) bevinden, is amper meer sneeuw dan normaal gevallen.

Daar staat tegenover dat in allerlei minder voor de hand liggende gebieden enorme sneeuwvrachten liggen. Het Duits-Oostenrijkse grensgebied bijvoorbeeld, waar diverse kleine steden in de dalen sneeuwrecords melden. In Beieren is vanwege instortingsgevaar van daken de noodtoestand uitgeroepen. En het idyllische St. Gilgen aan de Wolfgangsee (zie hieronder) is van 2,5 meter sneeuw de laatste dagen doorgestoten naar een krasse 290 cm!

Hier moet je een keer naar toe, bij voorkeur op de beroemde Walpurgisnacht!

Via de Duitse wintersportpagina van weeronline viel mijn oog ineens op de sagenomwoven Brocken (1142 m) in de Middelduitse Harz. Daar ligt nu 225 cm sneeuw en de verwachting is dat daar spoedig nog een hele meter bijkomt! Volgens dit artikel altijd nog geen record, want dat werd in 1970 met 380 cm gevestigd.

Hier in Königsleiten gaat vanaf woensdag ook weer de (on)nodige sneeuw vallen. We gaan morgen of overmorgen het dak op, om sneeuw te ruimen en de constructie voor instorten te behoeden. Daar ga ik zeker foto’s van posten.
Hajo

Lamme vleugel….

Lijkt wel een vleermuis!

Kan het niet langer verzwijgen. Moet eerlijk bekennen. Heb sinds vrijdag 3 februari een lam pootje. Zie ook hieronder bij Squash!! Niks gebroken, niks gescheurd… kan nu ook al weer hardlopen, maar nog niet toerskien met stokken en ZEKER niet vliegen. Precies die armpositie die je op de foto ziet is pijnlijk. Zal nog zeker 10 dagen duren. En dat is jammer want het is na alle sneeuwval nu prima vliegweer. Kraakhelder. Koud. En in de zon al een beetje thermiek. Zag vandaag een kudde van wel 50 alpenkauwtjes laag bij de grond cirkelen. Hoop weer in de lucht te zijn als mn zoontje hier is (26 februari).
Hajo