Site menu:

 

mei 2015
M D W D V Z Z
« Aug    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Archieven

Categorie

Links:

Recent Comments

Site search

Meta

Archive for 'Actuele sneeuwval'

Natte sneeuw

Ik ben qua woonplaats even 600m gedaald. Was vandaag met hardlopen goed te merken en dat belooft wat voor straks in Nederland. Hier in Hinterglemm valt sinds gisternacht natte sneeuw die in het dorp net zo’n beetje blijft liggen. ‘Thuis’ in Königsleiten is natuurlijk weer vet droge poeder gevallen. Wij zitten hier toch binnen paragliding-theorie te doen en dus ik mis het niet echt. Heerlijk a la carte eten hier in de Glemmtalerhof trouwens waar ik nu zit te internetten. Ik slaap om de hoek in Haus Mayerhofer in de 1-p kamer waar voormalig skikampioen Hans Enn is groot geworden.
Hajo

PS Blijf www.weeronline.nl checken voor het Alpenweer, de overstromingen in Duitsland en ander spectaculair mondiaal weernieuws

Blauwthermiek!

Misschien vragen jullie je af, waar ik me sinds mijn spectaculaire val in de lokale reuzenslalom mee onledig heb gehouden. Wel ik sta op het punt te vertrekken naar Hinterglemm waar ik vijf dagen op cursus ga voor mijn SoPi-schein. En dus moest ik er nog evenaan trekken om in de buurt van 40 volbrachte vluchten te komen. Met drie vluchten eergisteren en drie gisteren is dat aardig gelukt. Voor het eerst en meteen meerdere keren ben ik naar Gerlos gevlogen Mijn laatste vlucht gisteren voel ik bijna 24 uur later nog steeds in mijn maagstreek. Het was mijn allereerste waarbij het echt lukt om boven te blijven en van lager gelegen punten weer terug omhoog te vliegen naar een plek waar ik eerder al was. Het was pure ‘blauthermik’, zoals ze hier zeggen. Geen wolkje aan de lucht en toch hele krachtige stijgwinden. Hoe dat werkt thermiek? Heel simpel: net als een lavalamp.

Zo werkt thermiek!

Ik hou jullie op de hoogte van mijn vorderingen enne… met twee voetjes op de grond is ook wel zo fijn.

Hajo

PS Het heeft tropisch gedooid de laatste dagen, maar voor vanacht is opnieuw enkele decimeters verse sneeuw voorspeld tot op 1000 meter!

Keep on rocking in the free world!

Lody Pieters maakte me erop attent dat er recent in de Verenigde Staten bakken met sneeuw zijn gevallen. En snelle check op www.sneeuwhoogte.nl laat het volgende beeld zien (uitgekopieerd om het voor de eeuwigheid vast te houden):

1. Mt. Hood Meadows (VS) » Berg: 670 Dal: 426
2. Squaw Valley (VS) » Berg: 607 Dal: 607
3. Sierra at Tahoe (VS) » Berg: 604 Dal: 274
4. Alpine Meadows (VS) » Berg: 584 Dal: 317
5. Mount Baker (VS) » Berg: 563 Dal: 487
6. Pomerelle Mtn. (VS) » Berg: 558 Dal: 393
7. Timberline (VS) » Berg: 528 Dal: 502
8. Sugar Bowl (VS) » Berg: 525 Dal: 243
9. Mt. Washington (Canada) » Berg: 518 Dal: 518
10. Mammoth Mountain (VS) » Berg: 518 Dal: 457

Op de dashboard-achtige website van Mt. Hood Meadows zie je rechts bovenaan inderdaad doodleuk ‘22 ft.’ staan als sneeuwhoogte. Tweeëntwintig VOET sneeuw! Het skigebied heeft dan ook besloten om het seizoen met twee weken te verlengen. Lees mee in de meer dan fantastische weblog van de general manager van het skigebied, Dave Riley:

Meadows Extends the Season

Hi Folks,

I’m happy to announce that Mt. Hood Meadows is extending the season and will remain open 7 days a week through April 30, 2006. As many of you know, last fall we had scheduled our closing date for April 16th. Lees verder….
===

Het skigebied heeft zelfs een speciaal logo ontworpen voor deze seizoensverlenging!

Great marketing!

Hier in Königsleiten sluiten de liften sowieso pas na Pasen en wel op 23 april. Klasse dus! Maar hoe zit dat met al die mooie lange voorjaarsavonden? Gisteravond om 7 uur keek ik hier vanuit ons mooie panoramarestaurant uit op de perfect geprepareerde pistes van de Gerlosplatte in de gloed van de avondzon - en dat met een slechte weersvoorspelling voor vandaag. Dan denk je toch: hier klopt iets niet! Die lift-ambtenaren zitten nu allemaal thuis voor de buis terwijl we een onvergetelijk skifeest op die pistes hadden kunnen bouwen. Maar ja, als toerskiër moet ik niet zeuren: ik had gewoon naar boven kunnen stiefelen.
Hajo

25 centimeter

Het front is erdoor en heeft op 1600 meter hoogte 25 centimeter halfvochtige poeder achtergelaten. Ik kan hier weer een midwinterse foto gaan posten, maar ik denk dat iedereen zich dit plaatje wel kan voorstellen. Momenteel dooit het licht, maar in de verwachte ‘post-frontale’ buien kan het weer flink afkoelen.
Hajo

Opnieuw dikke sneeuw

Na drie heftige dooidagen is het vanuit het westen stevig gaan sneeuwen. Precies zoals verspeld door bijvoorbeeld weeronline, maar dat is ook niet moeilijk met zo’n grootschalig weersysteem met een koufront dat precies haaks op de Alpen binnenvalt. Er is in twee uur tijd al 15 cm sneeuw gevallen. Onder de 1000 meter regent het pijpestelen. Hoop dat we het tot aankomende zondag een tikkie kouder houden, want dan vindt hier een grote happening plaats: een reuzenslalom tegen Olympisch kampioen Rainer Schönfelder, waaraan Lody Pieters, Fançois Verhoeven en ikzelf deelnemen.

Van mijn moeder kreeg ik een prachtige link naar een prachtige site van een prachtig event: het bouwen van een groot iglodorp in Zwitserland. Met dit soort dingen ga ik me op mijn eigen manier ook bezighouden komende winter. Keep you posted!

Echt een geniaal idee!

Nog 10 centimeter

De sneeuwhoogte in Bad Aussee is nog ietsje opgeklommen naar 5 meter 90. Om de zes meter te halen moet het weer nog een keer omslaan. Voorlopig is het tamelijk rustig en is er geen significante sneeuwval voorspeld. Wat mij betreft prima want a.s. zondag kan dan eindelijk de Vereinsmeisterschaft van de lokale skiclub doorgang vinden. Ik doe mee in de gastencategorie, d.w.z. voor niet-licentiehouders. Ik zal de resultaten melden. Heb van een ski-afdaling met mijn paraglidingrugzak en licht verrekt spiertje in mijn rechter bovenbeen overgehouden. Doe het dus even rustig aan. Ga ervan uit dat het zondag weer OK is.

Hoe het er hier in Koenigsleiten momenteel uitziet? Kijk maar op deze foto…

Lijkt wel hartje winter, maar is op 15 maart!

Groetjes,
Hajo

PS Beste lezers een paar meer reacties op mijn stukjes zijn van harte welkom!

Oeps.. 5 meter al lang gehaald door Bad Aussee!

Gisteren schreef ik nog dat de 5 meter sneeuw binnen handbereik zijn. Vandaag ontdek ik tot mijn schrik dat het Oostenrijkse Bad Aussee in het wonderschone Ausseerland (een deel van het paradijslijke Salzkammergut in haar leuke skigebiedje rondom de Loser (1838 m) op de toppen 5 m 80 cm, jawel VIJF METER EN TACHTIG CENTIMETER, sneeuw heeft liggen.

Wat een lieflijk plaatje

Ik ontdekte dit record op www.sneeuwhoogte.nl. Zie hier de top 10 van deze nuttige site. Dit record heb ik op diverse andere plaatsen bevestigd gezien, bijvoorbeeld op www.tiscover.at.

Kortom als het nog even bijsneeuwt, hebben we straks een volslagen onbekend skigebiedje met 6 meter sneeuw op de top en in het dal op nog geen 800 meter altijd nog 2,5 meter. Zullen we nu dan echt definitief ophouden met dat gebral dat we per se naar Val Thorens moeten?
Hajo

Op naar de vijf meter! en een Dutch Bloggie

Helaas heeft sneeuwlog geen Dutch Bloggie gewonnen bijvoorbeeld voor de sneeuwzekerste weblog. Jammer! Volgend jaar beter.

Ondertussen sneeuwt het gewoon heftig door hier in Koenigsleiten. Het locale weerbericht had als kop “Erneut Wintereinbruch”. Voor de tigste keer is hier de winter opnieuw begonnen en telkens gebeurt dit, als net even eerder subtropisch weer is voorspeld. Zit hier een weergod de meteorologen te fucken?

Als we de sneeuwhoogte top 50 volgen, dan zien we dat de 500 cm sneeuw voor verscheidene skigebieden binnen handbereik liggen. Let’s go for it.

Op lawinegebied valt het relatief gezien nog mee. In Stiermarken vonden op 8 maart twee mensen de dood (lees meer…). Beetje luguber is wel het dodelijke lawine-ongeluk in Saint-Sauveur-sur-Tinée in de Alpes Maritimes. Dit ongeluk gebeurde namelijk tijdens een oefening van een evacuatie van een skilift. Het gerucht gaat dat de reddingshelicopter 25 dodelijke minuten te laat arriveerde omdat Chirac net toevallig in Cannes op bezoek was (lees meer…). Mijn bron is de fraaie site www.pistehors.com, waarover ik eerder al berichtte.
Hajo

PS Morgen doe ik mee aan de reuzenslalom van de locale skiclub hier!

Feldberg met stip op 1

Mooi gebiedje

Weeronline heeft ‘m niet maar wintersporters.nl wel. Met stip op 1 in de sneeuwhoogte top 50 staat de Feldberg (1493 m) in het Duitse Baden-Würtemberg. Ongelofelijk dat je in een skigebiedje tussen 945 m en een krappe 1500 m op de toppen 440 cm sneeuw aantreft. Go check it out!
Hajo

Lawinegevaar

Geil!

Er ligt nu 25 cm hele koude losse poedersneeuw die gisteren met een stormachtige noordenwind is verblazen. Vanochtend en tot een uur of 2 was het droomweer. Nu betrekt het weer snel en wachten we de komst van een groot warmfront af. Vanacht moet er weer een halve meter gaan vallen. En dat bovenop die koude losse laag resulteert in extreem lawinegevaar. Wees dus gewaarschuwd. En wie dit in de wind slaat moet niet raar opkijken als hij of zij treurig voorpaginanieuws wordt in een lokaal krantje. Daarom nog maar eens een opfrissertje. Prachtige archiefinfo op de zeer informatieve site van de Duitse ZDF (Duitsland 2). Ga hier eens lekker doorheen browsen, bekijk vooral de fotosequence en fris je kennis op.
Geen dank, graag gedaan, Hajo